Rettferdig sjokolade? Ja takk!

Vi nordmenn spiser store mengder med sjokolade i året. Det er faktisk bare engelskmennene, sveitserne og rumenerne som overgår oss. Ifølge Coabisco, den internasjonale organisasjonen for sjokolade, spiser hver nordmann gjennomsnittlig 9,5 kg med sjokolade i året!

På toppen av favorittlisten til nordmenn, troner den gode gamle Freia Melkesjokolade. En kan kanskje si at den har blitt selve definisjonen på hvordan sjokolade skal smake. Vi liker det vi er vant med, og freia melkesjokolade har dagens Norge vokst opp med. Men er vi klar over hvor mye arbeid som ligger bak sjokoladen vi spiser?

Kakaoen, som er helt uunnværlig for sjokoladeprodusentene, dyrkes i noen av verdens fattigste land. I slike land er dessværre barnearbeid og dårlige levekår utfordringer kjent for folk flest. Den norske sjokoladeprodusenten Nidar har valgt å gjøre noe med dette, så fra 2013 kjøper de kun sertifisert kakao. Hva er det? Sertifisert kakao er kakao dyrket med hensyn til mennesker og miljø. Sjokoladepakkene vil få en rød UTZ-certified- logo, som viser at kakaoen brukt i sjokoladen er dyrket av bønder som lever og arbeider under gode forhold.

Dette er et steg i riktig retning når det gjelder å få en mer rettferdig verden. Tenk litt på det neste gang du står foran sjokoladehylla. Personlig kommer jeg til å holde meg til Nidar inntil de andre sjokoladeprodusentene følger deres eksempel!

Bergene-Melk-er-laget-med-UTZ-sertifisert-kakao-som-gir-hoeyere-inntekt-og-bedre-levekaar-for-kakaoboendene-paa-Elfenbenskysten_large

Fortell det videre!

 

 

1 Comment (+add yours?)

  1. Hanne Lilleberg
    Feb 28, 2013 @ 18:33:24

    Amen, sistah!

    Reply

Leave a reply to Hanne Lilleberg Cancel reply